17.12.2021

Hope from Wood - discussion event

Architect Minna Lukander initialised a Hope from Wood - discussion event last week on the 9th of December at the Museum of Finnish Architecture. Minna presented the outcome of the architectural competition for the Karviaistie 12 residential block renewal project, which sought an replicable and cost-effective solution for renovation using wood, and a subsequent development project, which aims to further refine the plans and develop the economic efficiency of the concept. Based on the initialization, we discussed more broadly the alternatives for demolishing, values in favour of preserving 1970s housing architecture and, for example, the roles of architects as intermediaries of values and as caregivers. Early next year, the Museum of Finnish Architecture will publish a blog post on their web page in which we will discuss the themes of the event more widely.

Thank you for Museum of Finnish Architecture, You Tell Me - collective and Ministry of the Environment of Finland for organizing the event, and thank you for the interesting and innovative conversation to everyone who participated!

Photo: Anni Koponen

18.3.2021

1st Prize at the Invited Competition on the Transformation of the Karviaistie 12 Block of Flats

The proposal "Metsä Puilta" by Talli and A-Konsultit has won the invited competition organized by the City of Helsinki of the transformation of the Karviaistie 12 block of flats

The object of the competition was a complex of eight 3–4-storey precast concrete blocks of flats in Malmi built in 1977 and owned by Helsinki City Apartments Oy. The task was to find ways to renew the façades and elevate the buildings with two additional floors, making use of wood construction. 

The winning proposal combines the best features of the existing block with environmentally conscious wood construction, following the principle “simple is sustainable and thus beautiful”. The solution embodies good everyday construction with high-quality implementation and elegant detailing. 

Karviaistie area has potential for change towards better housing, more sustainable construction, and less material consumption. Our proposal is built on the idea that the negative impact on the planet is minimized by extending the life expectancy of buildings. This can be achieved by using proven construction methods and durable materials. The aim of the proposal is to create a comfortable and long-lasting living environment while supporting and raising awareness of biodiversity.

Structural engineering by Sitowise Oy

26.1.2021

Tikkurila Riverside Plans in Helsingin Sanomat


Image: Pyry Kantonen

This past weekend Helsingin Sanomat featured Tikkurila Riverside city plans.Talli architects made preliminary plans and concepts for the use of the old buildings, and also drafted plans for the refurbishment of the area for LOCI Landscape Architects, the designers of the landscape plans for the area. The City of Vantaa will be selling Villa Söderbo and Söderling Mill (see photo). The refurbishment of the old factory chimney has just been finished.

21.12.2020

Merry Christmas!

A heart-felt thank you to you, our clients and partners. This year, despite being exceptional, was a good year for Talli Architects. We have been able to share wonderful projects with you, and have also felt deep appreciation for the sense of togetherness and joy that has had its place even in a year like this. Our Christmas donation this year was directed to the Finnish Natural Heritage Foundation and Save the Children.

We wish you all a Peaceful Christmas and a Kind New Year.

 

14.9.2020

ARK 4/2020 Features the Conversion of the Old Margarine Factory into Flats

The latest issue of ARK (The Finnish Architectural Review) features Talli's residential project The Old Margarine Factory in Helsinki.
More about the project here.


 

4.8.2020

Our Address Has Changed

Talli has returned from the holidays to new premises in Ratakatu 19, 00120 Helsinki.

We continue to share the address with our long-time collaborators R. Schnitzler and Vilhelm Helander, Juha Leiviskä Architects. Also, we are happy to now have A-Konsultit Architects and Antti Paatero Interior Design as part of our work community. We are looking forward to continuing our collaboration in future projects.   

3.6.2020

First prize in Keski-Pasila School Competition !!!

The new Keski-Pasila School will be located in the former railway yards, close to the city centre–accessed in a few minutes by train–in the up-and-coming Keski-Pasila area of Helsinki. Dense residential building will follow shortly. 

"Aurinkokello" ("The Sundial") is the entry of work group Talli Architects, Mer Architects and MASU Landscape Architects. The entry makes good use of the rather small, slanted plot of land and and knits the building well into its surroundings–the red-brick look a nod to the area's past. The school will house 200 nursery children and 1000 school children, and be also used for communal events by the locals. It is versatile, and made with particular attention to life-cycle requirements.

We at Talli are looking forward to continuing the work with Mer Architects, MASU Planning and our own fine group of designers who put together the winning entry. Congratulations to the whole group!

Architectural Planning: Work Group
Mer Arkkitehdit and Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli.
Landscape Planning: MASU Planning 
Structural Planning, Technical Installation and Life-Cycle Planning:  Ramboll Finland 

Visualisations: 
Tiina Juuti, Architect (Indoors Visualisations) & Aga Kwiecien, Atelier Replica (Outdoors Visualisations) 

29.5.2020

Talli Joins in the Architects' Declaration

Talli has signed the "Finnish Architects Declare". We at Talli believe in human-centred design and high-quality architecture. And there is no high quality without sustainability. 

13.5.2020

Cultural Centre Vernissa Given City´s Approval to Proceed

We are very pleased to tell that the City of Vantaa gave green light to the continuation of refurbishment plans of Vernissa, the old paint factory buildings, as planned by Talli and LOCI Landscape Architects.

30.3.2020

Going Strong Despite the Circumstances

We have rearranged our working methods according to present requirements, and projects are proceeding fairly normally. We are all looking forward to the time when we are, again, able to meet in the wonderfully every-day manner of face-to-face. Take care you all!

Pages